Gr  En
1€ = 1,2722$ = 0,8009£    

Ελλάδα

    Ήπειρος, πέτρα και υγρασία
28η Οκτωβρίου 2020 (co)
Προορισμός:   Ελλάδα
Τιμή:   450 €
Μεταφορά:   Οδικές
Ημέρες:   5
Αναχωρήσεις:   24/10/2020
Κατεβάστε τον τιμοκατάλογο της εκδρομής
Ενδιαφέρομαι >>
Ήπειρος, πέτρα και υγρασία <br> 28η Οκτωβρίου 2020 (co)
Πρόγραμμα
Ημέρα 1η: Αθήνα – Άρτα – Ιωάννινα (ο Αμβρακικός και τα προϊόντα του)

Αναχώρηση νωρίς το πρωί. Πρώτη στάση μας η όμορφη Άρτα. Στη σύντομη γνωριμία μας θα περπατήσουμε δίπλα στο περίφημο γιοφύρι της παρέα με τους στίχους του ποιητή. Θα δούμε τον υπεραιωνόβιο πλάτανο του Αλή Πασά, ένα Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης και την αρχόντισσα της Άρτας την Παναγία την Παρηγορίτισσα.
Επόμενη στάση μας είναι η οικοτεχνία ιχθυοκαλλιέργειας «Γείτονας» με τα ονομαστά χέλια της στον Ψαθότοπο. Ο ιδιοκτήτης κύριος Βαγγέλης Γείτονας θα μας καλωσορίσει και θα μας «βάλει» στον μαγικό κόσμο των προϊόντων του, που τον έκαναν ονομαστό σε όλη την Ελλάδα.
Συνεχίζουμε όμως το ταξίδι μας για το νησάκι Κορωνησία, τον γαλήνιο παράδεισο του Αμβρακικού με το γραφικό ψαροχώρι του. Εδώ είναι η άλλη Ελλάδα, εκείνη της ακινησίας του «μη θόρυβου» των αργών ρυθμών των «αναχωμάτων». Αφού αγναντέψουμε την υπέροχη θέα που μας περικυκλώνει, θα παραδοθούμε στην γευστική ευδαιμονία των εδεσμάτων που θα μας σερβίρει ο κος Δημοσθένης Πατέντας στην ταβέρνα Μυρταριά. Μπαίνουμε τώρα στην τελική ευθεία για τον προορισμό μας που δεν είναι άλλος από τα Γιάννενα. Στο δρόμο μας μπορούμε να κάνουμε μια τελευταία στάση αστραπή στο Μπακλαβαδοποιείο Κολιονάσιου και όχι μόνο, του Νίκου και της Ξανθής για γευστική δοκιμή …λέμε τώρα. Άφιξη αργά το απόγευμα στο ξενοδοχείο στα Γιάννενα. Το βράδυ είναι ελεύθερο για μια πρώτη γνωριμία με την πρωτεύουσα της Ηπείρου.

Ημέρα 2η: Ιωάννινα
Μετά από ένα υπέροχο πρωινό ξεκινάμε την ημέρα μας με περιήγηση στην πόλη των Ιωαννίνων. Σήμερα είναι η μέρα των Μουσείων. Το Κάστρο έχει ανοίξει τις πύλες του και μας περιμένει. Θα δούμε με τη σειρά, το Τέμενος του Ασλάν Πασά με το Εθνογραφικό Μουσείο στα σπλάχνα του, τον τάφο του Αλή Πασά και το Μουσείο Αργυροτεχνίας, το τελευταίο απόκτημα στη σειρά των Μουσείων της τράπεζας Πειραιώς, που αποτελούν στολίδια για τους τόπους που βρίσκονται. Μετά το Κάστρο σειρά έχει η Λίμνη Παμβώτιδα την οποία θα διασχίσουμε με τα καραβάκια της γραμμής για να φτάσουμε στο Νησάκι.
Εκεί θα περάσουμε από τη Μονή Αγίου Νικολάου Φιλανθρωπινών με τις ιδιαίτερες αγιογραφίες και από το Μουσείο του Αλή Πασά, όπου θα μάθουμε για την μεγάλη αγάπη του για την κυρά Φροσύνη. Μέσα από τις ιστορίες που θα ακούσουμε, και τις εικόνες που θα δούμε στο Κάστρο, τη Λίμνη και το Νησάκι, θα σκιαγραφήσουμε σιγά σιγά στο μυαλό μας την ιστορία αυτού του τόπου δια μέσου των αιώνων. Καιρός να ξαποστάσουμε λίγο και να γευτούμε τα καλούδια του τόπου, που σήμερα αποτελούν ιδιαιτερότητες, στο παρελθόν όμως ήταν τροφή της ανάγκης και της καθημερινότητας. Εμπρός λοιπόν πάμε για βατραχοπόδαρα, χέλια και άλλα τινά στην παραδοσιακή ταβέρνα Πρόποδες. Μετά το φαγητό θα επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας. Το απόγευμα και το βράδυ είναι ελεύθερο για να ολοκληρώσουμε τη γνωριμία με την πόλη.

Ημέρα 3η: Ιωάννινα (Δωδώνη – Μέτσοβο)
Ξεκινάμε νωρίς τη μέρα μας με κατεύθυνση νοτιοδυτικά. Γρήγορα θα φτάσουμε στο εντυπωσιακό θέατρο της Δωδώνης για μια εμπνευσμένη ξενάγηση.
Στο δρόμο μας θα πέσουμε πάνω στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Θόδωρου Παπαγιάννη, μια ευχάριστη έκπληξη στο χωριό Ελληνικό. Συνεχίζουμε για το Μέτσοβο των Βλάχων σκαρφαλωμένο στα 1.260 μέτρα. Εδώ, αφού θαυμάσουμε τους καμαρωτούς δημογέροντες στην κεντρική πλατεία, μας περιμένει το Τυροκομείο Αβέρωφ για να εντρυφήσουμε στα περίφημα Μετσοβίτικα τυριά, με ξεναγό μας τον κο Γιώργο Κοτσομπίκο. Αμέσως μετά σειρά έχει το πιο σημαντικό οινοποιείο της Ηπείρου, το Κατώγι Αβέρωφ, για μια ενδελεχή ξενάγηση και επιλεκτική Οινογνωσία. Κλείνουμε τις επισκέψεις μας στο Μέτσοβο με την Πινακοθήκη Αβέρωφ με τις σημαντικές συλλογές της από έργα Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών. Για φαγητό, τέλος, μας περιμένει η ταβέρνα Γαλαξίας στην πλατεία με τα πλατάνια. Μετά το φαγητό επιστρέφουμε στη βάση μας για ξεκούραση και βραδινό ξεφάντωμα στην πόλη των Ιωαννίνων.

Ημέρα 4η: Ιωάννινα (Ζαγοροχώρια)
Σήμερα θα πάρουμε μια γεύση από τα σπουδαιότερα Ζαγοροχώρια (τους τόπους δηλαδή πίσω από τα βουνά.) Θα δούμε μερικά, όσα προλαβαίνουμε σε μια μέρα. Είναι άλλωστε τόσα πολλά και όλα τόσο όμορφα με τα καλντερίμια τους, τα πετρόκτιστα σπίτια με τις υπέροχες στέγες και τα τζάκια και τους αγέρωχους ανθρώπους. Και είναι και εκείνη η ανυπέρβλητη θέα στις καμαρωτές βουνοκορφές και τα φαράγγια που μένουν ανεξίτηλα στο νου. Ξεκινάμε λοιπόν με κατεύθυνση προς τα δυτικά. Αφού περάσουμε τους Ασπράγγελους την αφετηρία των Ζαγοροχωριών, περνάμε από την Αρίστη σε υψόμετρο 650 μέτρων. Θα κάνουμε μια μικρή στάση για να θαυμάσουμε τα γραφικά σοκάκια της με τις παλιές βρύσες, τα αρχοντικά, τις εκκλησιές και τα παραδοσιακά καφενεία και τσιπουράδικα που μαρτυρούν το πλούσιο παρελθόν του τόπου.
Συνεχίζουμε όμως το ταξίδι μας προς το Μεγάλο Πάπιγκο για να φτάσουμε σε λίγο στη γέφυρα της Αρίστης του 1923, πάνω στον αφρισμένο Βοϊδομάτη. Θα περπατήσουμε μέσα στο δάσος κατά μήκος του ποταμού μέχρι το κοντινό Μοναστήρι της Παναγίας Σπηλιώτισσας, που χτίστηκε στα 1579 πάνω στον βράχο. Ξανά στο λεωφορείο για τον επόμενο στόχο μας, το Μεγάλο Πάπιγκο, το πιο γνωστό Ζαγοροχώρι, στα 980 μέτρα. Η θέα από εδώ είναι ανυπέρβλητη στο όρος Τύμβη και την κορυφή Γκαμήλα και τους πέντε πύργους της Αστράκας κυρίαρχους. Αλλά και το ίδιο το χωριό είναι πανέμορφο με τα χαρακτηριστικά πέτρινα σπίτια του. Θα επισκεφτούμε το παντοπωλείο Στέρνα για τα δωράκια στους φίλους, κυδώνια, μανιτάρια, σμέουρα, κράνα και βότανα του βουνού. Από εδώ οι ορειβάτες ξεκινάνε για το καταφύγιο Αστράκας. Τη Δρακόλιμνη …… θα την αφήσουμε για την επόμενη φορά.
Συνεχίζοντας την άνοδο προς το Μικρό Πάπιγκο θα δούμε τις περίφημες κολυμπήθρες που έκανε τα μπάνια του ο Αλή Πασάς. Το χωριό πάλι σκαρφαλωμένο στα 1.040 μέτρα, μας εντυπωσιάζει για την αυθεντικότητα και τη θέα του. Το κέντρο ενημέρωσης για τη φύση και τον πολιτισμό στο Ζαγόρι από την WWF βρίσκεται εδώ και κάποια γραφικά καφενεδάκια. Φεύγοντας θα δούμε την επιγραφή με το γνωμικό του Κολοκοτρώνη «Την Ελλάδα θέλομεν και ας τρώγωμεν πέτρες» – τα σχόλια δικά σας. Πλησιάσαμε την κορυφή, …τουλάχιστον την ατενίσαμε από ψηλά, καιρός να δούμε και το φαράγγι του Βίκου. Θα το προσεγγίσουμε στη θέση Οξιά λίγο πάνω από το Μονοδένδρι στα 1.060 μέτρα (το πιο ψηλό σημείο της εκδρομής μας). Ένα μικρό μονοπάτι θα μας οδηγήσει στην άκρη του γκρεμού, με συντροφιά τον ίλιγγο και χάρισμα την μοναδική θέα στο Φαράγγι του Βίκου.
Ένα σύντομο πέρασμα από το Μονοδένδρι θα μας γνωρίσει το Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο με την έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Σεφέρη… ναι του γνωστού ποιητή μας και το Χειροτεχνικό Κέντρο στην πλατεία. Τελευταίο Ζαγοροχώρι η Βίτσα όπου θα σταματήσουμε για φαγητό στο εστιατόριο «Κανέλα και Γαρύφαλλο» με τα περίφημα μανιτάρια του. Μαγειρεύει εδώ ο κος Βασίλης Κατσούπας περιβαλλοντολόγος – μυκητολόγος εξασκώντας την επιστήμη στην πράξη. Άλλωστε γνωρίζει τα πάντα για τα μανιτάρια, τα συλλέγει από τα δάση, τα παράγει πάνω σε δρυ και τα σερβίρει στους πιστούς μανιταροφάγους που επισκέπτονται τη Βίτσα. Μαντέψτε τι θα φάμε; Κι ύστερα αποχαιρετάμε τα πανέμορφα ζαγοροχώρια και αρχίζουμε την κάθοδο προς τα Γιάννενα. Το βράδυ ελεύθερο για γνωριμία με τη νυχτερινή ζωή της πόλης.

Ημέρα 5η: Ιωάννινα – Πάργα – Αχέροντας – Πρέβεζα – Αθήνα
Αφήνουμε σήμερα το ωραίο ξενοδοχείο μας και την όμορφη πόλη – λίμνη που όλες αυτές τις μέρες μας νανούριζε γλυκά. Όμως το ταξίδι μας δεν έχει τελειώσει ακόμα. Ξεκινάμε λοιπόν με τον πρώτο προορισμό της ημέρας που είναι η μικροσκοπική αλλά και πανέμορφη Πάργα.
Μια βόλτα με τα πόδια θα μας πείσει αμέσως. Ακολουθεί το Μουσείο της Ελιάς όπου ο εμπνευσμένος ιδιοκτήτης του κύριος Ηλίας Λιάκρης θα μας αφηγηθεί την ιστορία της ελιάς και της επεξεργασίας της στην περιοχή. Και από την θεωρία θα περάσουμε στην πράξη με γευστική δοκιμή προϊόντων και παράγωγων της ελιάς. Συνεχίζουμε το ταξίδι μας με μια μοναδική εμπειρία… βαρκάδα στις εκβολές του ποταμού Αχέροντα με αντίτυμο ένα «χαρώνειο νόμισμα», την αμοιβή του βαρκάρη για την μετάβαση στον «κάτω κόσμο» κατά την αρχαιότητα. Γιατί εδώ ήταν το πέρασμα. Η βαρκάδα όμως μας άνοιξε την όρεξη και έτσι κατευθυνόμαστε ολοταχώς για την Πρέβεζα για να γευτούμε θαλασσινές λιχουδιές στην ψαροταβέρνα «τρελή γαρίδα» του κου Ζώη Οικονόμου. Προηγουμένως θα πάρουμε μια μικρή εικόνα της πόλης (συνοικία Σεϊτάν Παζάρ, σπίτι Καρυωτάκη, παραλιακή περατζάδα). Μετά το φαγητό παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα.
Περιλαμβάνει
Μεταφορές: Με πολυτελές λεωφορείο.
Διαμονή: Τέσσερις (4) διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 4*.
Γεύματα: Πρωινό.
Ξεναγήσεις και εκδρομές: Γαστρονομικές ξεναγήσεις από τον αρχηγό και τους τοπικούς ξεναγούς.
Ξεναγός: Διπλωματούχο ξεναγό στον Αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης & στα μουσεία στα Γιάννενα .
Άλλο: Δραστηριότητες όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα.
Αντιπρόσωπο/Συνοδό.
Ταξιδιωτικό φάκελο με χρήσιμες πληροφορίες.
Δεν Περιλαμβάνει
• Είσοδοι στα Μουσεία
• Βαρκάδα στον Αχέροντα
• Φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία (2€/άτομο/δίκλινο και 4€/άτομο/μονόκλινο, ανά διανυκτέρευση, πληρωτέα επί τόπου)
• Γεύματα, που προτείνονται όμως σε ειδικές τιμές.
• Ό,τι δεν αναγράφεται στα περιλαμβανόμενα ή αναφέρεται ως προαιρετικό ή προτεινόμενο
Σημειώσεις
Τα γεύματα – δείπνα της Ομάδας Γαστρονομίας και Πολιτισμού με το Cosmorama παρουσιάζουν πάντα ένα μενoύ γευσιγνωσίας. Τα πιάτα (συνήθως 6- 7) σερβίρονται στη μέση (ανά 4 άτομα) συνοδευόμενα από 1-2 κρασιά για να μπορούν να μοιράζονται την εμπειρία οι συνδαιτυμόνες και να έχουν σφαιρική άποψη της γεύσης του χώρου εστίασης σε αρμονία με τα κρασιά. Η τιμή είναι φιλική.
Αναζήτηση
Άλλοι προορισμοί
  Ονειρεμένες γιορτές στο Μόναχο (ma) - 595€
  Μέλανας Δρυμός - Αλσατία - Χαϊδελβέργη
Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά (ma) - 745€
Προφίλ
Υπηρεσίες
Ταξίδια - Εξωτερικό
Ταξίδια - Ελλάδα
Προσφορές
Ταξίδια 55+
Εισιτήρια Αεροπορικά
Εισιτήρια Ακτοπλοϊκά
Ξενοδοχεία
Επικοινωνία
Κατασκευή Ιστοσελίδων - Istopolis Αδειοδοτημένο Γραφείο Γενικού Τουρισμού 
(Σήμα Λειτουργίας ΕΟΤ- ΜΗ.Τ.Ε. 02 06 Ε 61 00 00 16 301)