-
21/11
-
2
-
Πούλμαν
-
Αθήνα
-
330€
-
CMR
Ένα καινούργιο γαστρονομικό φεστιβάλ γεννιέται στον Πόρο και τα Μέθανα για να τιμήσει τα τρία κατεξοχήν προϊόντα που καθορίζουν την περιοχή – το λεμόνι, το λάδι και τη ρίγανη. Εμείς που ανακαλύπτουμε τους μικρούς θησαυρούς του κάθε τόπου και εσείς οι τολμηροί πιονιέροι που ακολουθείτε, δεν θα μπορούσαμε να λείψουμε. Θα το πλαισιώσουμε σε μια τριήμερη εκδρομή στα μέσα του φθινοπώρου με τα καλύτερα, αυτά που δεν βλέπουν οι άλλοι ούτε καν οι παραθεριστές της περιοχής γιατί η Ελλάδα πάντα μας εκπλήσσει.
Αναχώρηση νωρίς το πρωί από το κέντρο της Αθήνας. Μετά από μία στάση για καφέ, φτάνουμε στον πρώτο μας προορισμό που δεν είναι άλλος από την αρχαία Τροιζήνα, την πατρίδα του μυθολογικού ήρωα Θησέα, για μια μικρή περιήγηση. Θα μας υποδεχτεί και θα μας ξεναγήσει ένα νέο παιδί ο Παναγιώτης Μανέτας που ζει και δραστηριοποιείται στην περιοχή.
Μια ακόμα δρασκελιά και να που φτάσαμε στον Γαλατά.
Εκεί μας περιμένει η πρώτη εκδήλωση του Φεστιβάλ Λαλέρι , η Μαγειρική από το μέλλον της θάλασσας! στο Κτήμα «οδύσσεια», μια ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία!
Πρόκειται για μια επίδειξη μαγειρικής από την σπουδαία μαγείρισσα και μέλος της Ομάδας μας Κατερίνα Σακελλίου, Είναι αφιερωμένη σε ψάρια που μπορεί να μην ήταν παραδοσιακά μέρος της ελληνικής κουζίνας, αλλά έχουν πλέον βρει τον δρόμο τους στις θάλασσές μας λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Οι διοργανωτές πιστεύουν ότι η κατανάλωση αυτών των ειδών αποτελεί μια οικολογική επιλογή και η ενσωμάτωση τους στη διατροφή μας, συμβάλλει στην ισορροπία των τοπικών οικοσυστημάτων, ενώ παράλληλα αποκαλύπτει νέες, ενδιαφέρουσες γεύσεις.
Θα εξερευνήσουμε μαζί λοιπόν πώς η γαστρονομία μπορεί να γίνει εργαλείο προσαρμογής και περιβαλλοντικής συνείδησης, με πιάτα που αποδεικνύουν ότι το “νέο” μπορεί να είναι τόσο νόστιμο.
Αμέσως μετά θα περάσουμε στο διπλανό Κτήμα Τομπάζη στην εκδήλωση Το λάδι από παλιά μέχρι σήμερα: Είναι μια ξενάγηση από τον ιδιοκτήτη Αριστοτέλη Παναγιώταρο στο κτήμα και στο παλαιό ελαιοτριβείο όπου μεταξύ των άλλων θα μας μιλήσει για το πρώτο ελληνικό ελαιόλαδο που κέρδισε βραβείο σε διεθνές διαγωνισμό στην Γαλλία.
Μετά τις εκδηλώσεις της πρώτης μέρας του Φεστιβάλ θα επιβιβαστούμε στο φέρυ της γραμμής. Μπροστά μας ένα μοναδικό σκηνικό, του Πόρου με τα νεοκλασικά του, τους λόφους του και το ρολόι να δεσπόζει.
Θα καταλήξουμε για ξεκούραση στα μικρά κουκλίστικα Odyssey’s appartments στο Ασκέλι του Πόρου.
Αργά το απόγευμα θα κατέβουμε για μια πρώτη γνωριμία με τον Πόρο με πέρασμα από το Ζαχαροπλαστείο Γλύκισμα να δοκιμάσουμε τα σιροπιαστά του και το εργαστήρι υφαντικής Εργάνη όπου οι κυρίες θα έχουν μια μικρή επίδειξη υφαντικής με δασκάλα την κα Ελένη Παύλου και όπου μπορούν να ψωνίσουν και το κάτι τι τους.
Η πολύ πλούσια ημέρα μας θα κλείσει με ένα gourmet Δείπνο Μεσογειακής Κουζίνας στο εστιατόριο Primasera με την ψαροκατάσταση του κ. Τάσου Παγώνη.
Το μαλακό στρώμα και μαξιλάρι μας, μας περιμένουν για τα περαιτέρω.
Η δεύτερη μέρα μας ξεκινάει με μια επίσκεψη στο μικρό αλλά περιεκτικό Αρχαιολογικό Μουσείο με εκθέματα (γλυπτά, επιγραφές και αρχιτεκτονικά μέλη) από την Τροιζήνα την Καλαύρεια και τα Μέθανα.
Συνεχίζουμε την εξερεύνησή μας με έναν μικρό γύρο του νησιού με το πούλμαν μέσα σε μια μαγευτική φύση και με ενδιάμεσες μικρές στάσεις στο Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής και στα ερείπια του Ναού του Ποσειδώνα με πανοραμική θέα των κόλπων του νησιού.
Περνάμε από τον πρώην Ναύσταθμο και την ομορφότερη παραλία του νησιού με τα πράσινα νερά, το λιμανάκι της Αγάπης.
Συνεχίζουμε το ταξίδι μας για τον δεύτερο προορισμό μας, τα Μέθανα.
Πρώτα θα επισκεφτούμε την χώρα, με τα θερμά ιαματικά λουτρά που τις δεκαετίες του ‘60 και ‘70 έσφυζαν από κόσμο καθιστώντας τα Μέθανα μια κοσμοπολίτικη λουτρόπολη η οποία είχε ακόμα και Καζίνο.
Μετά από μια μικρή στάση για να «μυρίσουμε» την ατμόσφαιρα της παλιάς ευδαιμονίας, συνεχίζουμε για την δυτική πλευρά του νησιού για την πρώτη εκδήλωση της ημέρας του Φεστιβάλ Λαλέρι. Είναι η ‘Μαζεύοντας ρίγανη στην Ακρόπολη Παλιόκαστρο Μεθάνων’. Εκεί θα ξεκινήσουμε έναν περίπατο με οδηγό τον κο Ηλία Ρίζο, εξερευνώντας το πώς η ρίγανη, ένα απλό αρωματικό φυτό, έχει καθορίσει την περιοχή από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Θα συνεχίσουμε με την επόμενη εκδήλωση ‘Δοκιμάζοντας ρίγανη στο καφενείο Παλιόχωρα’: όπου μετά την περιήγηση θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε αφέψημα ρίγανης και έναν παραδοσιακό μεζέ με ρίγανη.
Μετά την γευσιγνωσία θα κατευθυνθούμε με το πούλμαν μας προς την παραλία Παλαιοκάστρου για ένα χωριάτικο «μιαμ» γεύμα που θα ζήλευε και η καλύτερη ψαροταβέρνα της Αθήνας, στην Μαριορή.
Μετά το φαγητό, καφές στο λιμανάκι Βαθύ, το ησυχαστήριο των μικρών σκαφών, αγναντεύοντας τα ήρεμα νερά του.
Αργότερα το απόγευμα, θα πάμε στο Πανηγύρι με το “Γίδι των Μεθάνων” όπου σε συνεργασία με τον ομώνυμο σύλλογο, έχει οργανωθεί μια μεγάλη γιορτή προς τιμή των τριών προϊόντων που καθορίζουν την περιοχή: το λεμόνι, το λάδι και τη ρίγανη.
Θα υπάρχει μουσική, χορός, παρουσιάσεις μαγειρικής από ειδικούς καλεσμένους της γαστρονομίας, καθώς και η δυνατότητα δοκιμής και αγοράς τοπικών προϊόντων από ντόπιους παραγωγούς. Παράλληλα, θα σηματοδοτοδοθεί η έναρξη του αναγνωρισμένου αθλητικού γεγονότος “Το Γίδι των Μεθάνων” δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να συνδυάσουν την άσκηση με τις γεύσεις και τα αρώματα της περιοχής αλλά και πάστα πάρτι δωρεάν για τους αθλητές.
Τέλος θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας ντόπιου φωτογράφου
Η επιστροφή μας στον Πόρο θα ολοκληρώσει την σημερινή μας εξόρμηση.
Το βράδυ μπορούμε να απολαύσουμε το τελευταίο ποτό στο ξενοδοχείο μας.
Ξεκινάμε την τρίτη μέρα μας με μια βόλτα με τα πόδια στο κέντρο της πόλης. Θα χωθούμε στα στενά γραφικά δρομάκια του οικισμού, θα δούμε την Μητρόπολη του Αγίου Γεωργίου με τις αγιογραφίες του Παρθένη και τις βαρκούλες στο στενό δίαυλο με την Γαλατά απέναντι από την περατζάδα της παραλίας.
Μαζί μας θα είναι ο κος Βαγγέλης Παπαθυμιόπουλος ευαισθητοποιημένος κάτοικος, που θα υπογραμμίζει τις ομορφιές της πόλης του.
Θα συνεχίσουμε με τις τελευταίες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ με τίτλο Στα μονοπάτια του Λεμονοδάσσους: Είναι μια περιήγηση που ξεκινά στην ταβέρνα της Φωτεινής, στις Αλυκές, με κέρασμα λεμονάδας και συνεχίζεται με εξερεύνηση των μονοπατιών του Λεμονοδάσσους. Στο δρόμο θα συζητήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα, θα δούμε τα παλιά συστήματα ποτίσματος και θα ακούσουμε ιστορίες για τα “χρυσόδεντρα”, όπως τα αποκαλούσαν οι παλιοί. Σκοπός είναι η καταγραφή της μνήμης και η κατάθεση νέων ιδεών για τη διατήρηση αυτού του μοναδικού τοπίου. Θα τελειώσουμε με Γευσιγνωσία γλυκών με λεμόνι στη Φωτεινή.
Η Ερμιόνη θα είναι ο επόμενος στόχος μας για μια σύντομη βόλτα στο όμορφο αυτό λιμανάκι της Πελοποννήσου με τα κτήματα με τις πανέμορφες ροδιές.
Η επόμενη ατραξιόν είναι ένα φυσικό φαινόμενο που θα μας αφήσει έκθαμβους. Είναι οι Δίδυμες τρύπες κοντά στο χωριό Δίδυμα που μοιάζουν να τις άνοιξαν στην γη μετεωρίτες αλλά μάλλον είναι προϊόντα κατάρρευσης της οροφής υπόγειων σπηλιών από την διάβρωση των υδάτων. Στον κατάφυτο μικρότερο κρατήρα και στα πλευρικά τοιχώματα του θα δούμε δύο μικρά εκκλησάκια: του Άη Γιώργη και της Μεταμόρφωσης.
Η μεγάλη έκπληξη μας περιμένει όμως στο ορεινό χωριό Ηλιόκαστρο όπου μια Γαλλίδα ερωτική μετανάστρια, μαγειρεύει ‘θεϊκά’ στο εστιατόριο Maryvonne. Φυσικά εμείς θα είμαστε εκεί για να απολαύσουμε την ελληνογαλλική συμμαχία.
Μετά το φαγητό θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα.
ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
- Διαμονή: Στον ξενώνα Odyssey apartments
- Γεύματα: Πλούσιο πρωινό
- Μεταφορές: Με πούλμαν
- Άλλο: Τα εισιτήρια του φέρυ Γαλατά – Πόρο – Γαλατά
- Ξεναγήσεις και εκδρομές: Ξεναγήσεις από τοπικούς ξεναγούς. Όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Λαλέρι
- Αντιπρόσωπο/Συνοδό.
- Δωρεάν ταξιδιωτική ασφάλεια με καλύψεις και για Covid-19.
ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
- Γεύματα: Τρία (3) επιλεγμένα γεύματα που προτείνονται όμως σε ειδικές τιμές.
- Τέλη εισόδων: Σε μουσεία/αξιοθέατα.
- Δημοτικοί φόροι ξενοδοχείων που πληρώνονται επιτόπου
- Ό,τι δεν αναγράφεται στα περιλαμβανόμενα ή αναφέρεται ως προαιρετικό/προτεινόμενο
- Τέλος διανυκτέρευσης.











